Sitemap for www.selma3.dk Motorbåden Selma III
Motorbåden Selma III

Nye håndlister

Puha, det er rigtig blevet vinter, så det er alt for koldt ude i teltet. Så jeg er i gang med at lave det sidste løsdele færdig, og turen er kommet til håndlisterne.

 

Nye håndlister
De nye håndlister er fræset ud af mahognistykker på 28 x 52 mm, og der skal bruges 6 styk i alt. Det er en ret omstændig proces, for man kan ikke blot save udskæringerne ud med en stiksav - det bliver ikke pænt. Derfor har jeg lavet en skabelon og fræset dem ud med overfræseren - det tog lang tid! Kanterne har jeg rundet med overfræseren i radius 12,5 mm, så håndlisterne bliver lidt ovale, hvilket jeg synes er pænest. Så ligner de ikke kosteskafter.

 

Jeg har besluttet at listerne skal monteres ovenfra, for jeg vil ikke have en række store skruer i loftet - især ikke fordi at plankerne i ruftaget har en anden retning, så skruerne nogle steder ville komme til at ramme mellemrummet. Så jeg skal have lavet 32 styk rustfrie beslag på 40 x 52 x 3 mm til at fastgøre listerne. Beslagene bliver fræset up i håndlisterne, så der bliver kun en lille flap på ca. 10 mm synlig på hver side.

Rustfri beslag til håndlisterne

27. februar 2010:

Så er jeg blevet færdig med at lave de små rustfrie beslag til fastgørelse af håndlisterne. Jeg fik stålet opklippet i den rigtige størrelse, så der skulle blot bores huller og undesænkes, ligesom enderne skulle rundes. Utroligt så megen tid der går med sådan noget når materialet er rustfrit stål - det er noget bøvl at bore i, hvis ikke stigningen på boret er korrekt, brænder det af med det samme. Jeg har også fået skruer til at montere dem med, så nu skal de blot have olie og lakeres, så kan jeg montere beslagene.

Færdige håndlister

20. april 2010:

Nu er jeg lige ved at være færdig med håndlisterne. De er færdiglakerede, og jeg er i gang med at montere de rustfri beslag. Til at tætte med bruger jeg det svenske vidundermiddel Ettan - en blanding af trætjære, bivoks og linolie - det skal nok holde vandet ude af samlingerne. Det klister som bare pokker, forbliver blødt og opløses ikke i vand. Jeg har tænkt mig at pakke alle udvendige beslag og lister med det - effektivt og så kan det nemt skilles ad senere.

Skabelon til udfræsning Kanter afrundet Den første håndliste helt færdig Jeg synes at det bliver OK Detaljer Færdig håndliste
Klik på et billede for at se alle 8 billeder
Motorbåden Selma III  •  Hjemhavn: Ribe  •  Tlf.: +45 75173059  •  
Medlem af DFÆL Logo Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer
Vinter 2006 - 2007
Restaurering 2007 - 2010
Årene 2010 - 2017
Renovering 2017-2019
Vinter 2019 - 2020
Tips & erfaringer
Select english language